Skrivebord

Oprethold dit psykiske helbred med en ferie

z11

Vi lever i en tid, hvor alting går stærkt. Arbejdspladserne stiller højere og højere krav til deres medarbejdere, og selv når vi kommer hjem, kan vi ikke bare slappe af. Der er tværtimod forventninger og pres fra ale sider. Man skal gerne ud at opleve verden og være sammen med vennerne, for eller går man glip af noget, og hvis man ikke konstant er opdateret på verden tilstand, bliver man set som dum og uvidende. Selv familien, som ellers burde være et fristed, stiller undertiden krav, som det kan være enormt hårdt at elve op til.

Græs

Undgå presset

Alt dette pres kan være med til at medføre psykologiske sygdomme, hvilket det faktisk har gjort for rigtig mange mennesker. Psykiske sygdomme såsom stress, depression og mange andre er efter alt at dømme forårsaget, i hvert fald delvist, af netop dette forventningsmæssige pres fra alle sider. Det er dog ikke sådan lige at undslippe det pres. Det er trods alt en forholdsvist fundamental del af det samfund, vi befinder os i. Man kan til gengæld tage pauser fra hverdagen på den ene eller anden måde. Det er der nemlig rigtig mange måder at gøre på, hvis bare man lader sig selv afsætte en smule tid til bare at slappe af, tænke på ingenting og være for dig selv. 

Forskellige mennesker gør dette på forskellige måder, og det er derfor vigtigt, at du prøver noget forskelligt, og finder ud af hvad der virker for dig. Mange mener for eksempel, at de slapper bedst af foran en skærm. Når de ser en film på fjernsynet eller sjove videoer med katte på internettet. Det viser sig dog, at dette langt fra er tilfældet på et rent neurologisk niveau. Når vi sidder foran skærmen, kører hjernen faktisk på højtryk. Prøv i stedet mere rolige aktiviteter såsom meditation eller læsning, der virkelig kan sætte hjernen ned i gear, så der kommer fokus på dig og dit velbehag fremfor verden omkring dig.

Hus

Slap af på ferie alene

En gang imellem kan du endda unde dig selv en lille ferie helt alene. Det er selvfølgelig ikke noget, man skal gøre alt for ofte, da det bestemt ikke er billigt. Det kan dog også være enormt sundt at tage af sted og opleve verden på egen hånd. På den måde kan du nemlig helt undslippe de forventninger, andre folk har til dig. I stedet kan du bare fokusere på, hvad du vil, og hvad dine mål for dagen er. Det gode ved selv at tage af sted på ferie er selvfølgelig, at du helt selv bestemmer, hvor du tager hen, og hvad du gerne vil lave. 

Det kan være at du gerne vil til det græske Santorini og opleve lækker græsk mad, smukke bygninger og endnu smukkere solnedgange. Det kan også være, at du hellere vil dase på en hvid sandstrand på Mallorca eller måske noget helt tredje. Hovedsagen er dog, at det er dig, der bestemmer. Efter sådan en ferie, er du klar til igen at møde verden og dens forventningerne med rank ryg.

 


Artiklen er udtryk for skribentens holdning og indeholder ikke redaktionelt materiale.