Kvinde laver yogaøvelse på yogamåtte

Dyrk yoga, det er godt for krop og sjæl

z11

Yoga kommer oprindeligt fra Indien, men er efterhånden blevet meget udbredt også her i vesten. Formålet med yoga er at skabe balance i kroppen og sindet. 

Yoga består af kropsøvelser, åndedrætsteknikker og meditationsøvelser. Kropsøvelserne styrker de svage områder i kroppen. Man strækker de forkortede muskler og giver styrke til de svage, så kroppen finder tilbage til sin naturlige tilstand. Yogaøvelser forbedrer også kredsløbet og stimulerer de indre organer. Man kan også opleve at få mere indre ro og en bedre koncentrationsevne. 

Kvinde laver meditationsøvelse

Forskellige yogastilarter

Der findes mange forskellige yogastilarter. Yin stilarterne er stille og blide, mens yang stilarterne er dynamiske og muskelstyrkende. Der er mange stilarter indenfor både yin og yang yoga. Mange yogaundervisere kombinerer øvelser fra forskellige stilarter.

I Yin yoga udføres stillingerne i et roligt tempo. Man holder hver stilling i længere tid, typisk 3-5 minutter. Der er også nogle yin yogametoder, hvor man holder en stilling i op til 15 minutter. Alle stillinger er siddende eller liggende. Man har fokus på sit åndedræt og lader kroppen slappe af og give slip, mens musklerne strækkes ud. 

Den mest almindelige form for yang yoga er Hatha yoga. Den kaldes for moderyogaen, fordi alle yogaformer udspringer fra den. Hatha yoga rummer de oprindelige, klassiske yogastillinger, som både har fokus på muskelstyrke, balance, stræk og åndedræt. Stillingerne er fysisk udfordrende og styrker og strækker musklerne.

Hold med yogaelever

Lav yogaøvelser derhjemme 

Når du skal i gang med at dyrke yoga, skal du finde ud af, hvilken stilart, der tiltaler dig mest. Det vil nok være en fordel, hvis du starter med at melde dig på et yogahold. Så vil du få instruktion i nogle øvelser, som du så kan fortsætte med derhjemme. Herudover kan du finde inspiration og vejledning til yogaøvelser på YouTube eller på biblioteket.

Når du skal lave yogaøvelser hjemme, skal du finde et sted, hvor der er gulvplads nok. Du skal have plads omkring dig, når du laver øvelserne. Det vil også være en god ide at anskaffe dig en yogamåtte til formålet. Du kan se forskellige yogamåtter i denne yogamåtte test. En yogamåtte ligger fast på gulvet og glider ikke, når du laver øvelser på den. Den fylder ikke meget, og kan let rulles sammen og pakkes væk, når du er færdig med øvelserne.

Du kan sagtens kombinere yoga med andre former for træning. Løbetræning og yoga supplerer hinanden fint. Du kan faktisk også løbetræne derhjemme, hvis du anskaffer dig et løbebånd til formålet. I løbetræning får du pulsen op, hvilket er vigtigt. Det anbefales, at man får pulsen op i mindst 20 minutter to gange om ugen.  Du kan eventuelt starte med løbetræning og så slutte af med yoga. Så får du både pulsen op og får udstrækning, ro og fordybelse.