træning

Sådan kan kaffe hjælpe din træning

z11

Mange tror, at man skal holde sig fra kaffen inden træning, fordi den potentielt kan øge blodtrykket. Men det er faktisk ikke hele sandheden. Kaffe har en lang række gavnlige effekter, som kan være med til at optimere og udvikle din præstation inden for sport. Vi ved alle sammen, hvor godt det smager, men efter at have læst dette kan du drikke en kop kaffe fra træningscenterets café med god samvittighed, inden du går ind og får pulsen op.

Metabolisme, blodcirkulation og smertelindring

Flere studier har vist, at en kop kaffe kan øge din metabolisme med op til 20 procent. Det vil sige, at du hurtigere forbrænder kalorier, og på den må kan et eventuelt vægttab forstærkes med noget så simpelt som en dejlig kop kaffe. Selvfølgelig kræver det, at du gør en indsats selv, men hvis du alligevel er vild med smagen, må det siges at være værd at prøve.

Et japansk studie har for nyligt fundet, at kaffe kan øge blodcirkulationen i kroppen med op til 30 procent. Øget blodcirkulation kan føre til bedre træningspræstationer, hvilket betyder, at kaffen faktisk kan fungere som en helt lovlig måde at booste din krop på, når du dyrker sport.

Så kan kaffen også lindre smerter. Drikker du to til tre kopper en time før, du træner, kan den være med til at reducere smerter i musklerne markant. Dette gør det muligt for dig at presse dig selv lidt hårdere, end du ellers kan. Nogle studier har fundet, at kaffen kan lindre smerter med op til 48 procent. Til sammenligning virker aspirin for eksempel kun smertereducerende med 25 procent.

kaffe

Udholdenhed, muskelbevarelse og hukommelse

En metaanalyse fra 2005 har vist, at kaffe kan få din træning til at føles mindre hård en ellers. Det vil sige, at du lettere kan abstrahere fra lysten til at give op med kaffe i blodet. Koffein kan i den forbindelse øge sportspræstationer med op til 10 procent, og det er især anvendeligt inden for sportsgrene, som kræver udholdenhed og præcision. Her kan eksempelvis gymnastik nævnes, hvor mange øvelser skal udføres igen og igen under stor koncentration.

Kaffe kan virke muskelbevarende, fordi det udløser stoffer i kroppen, som hjælper dine muskler med at vokse. Mange mister muskelomfang med alderen, men kaffen kan faktisk være med til at forebygge dette. Det er en let måde at komme alderens irritationsmomenter i forkøbet, og hvis du allerede drikker meget kaffe i forvejen, kan du bare glæde dig over din egen fornuft. Samtidig kan den være med til at nedsætte faren for skader, fordi den styrker vævet, der holder sammen på musklerne.

Endelig kan koffein være med til at stimulere din hjerne. Det aktvirer stamceller i den, så nye neuroner kan gavne hjernefunktionen og dermed hukommelsen. Det menes, at én kop kaffe kan være med til at forbedre din hukommelse i op til 24 timer ad gangen, hvilket er gavnligt, når du skal bevare fokus i din sport.

Der er altså masser af gode grunde til at drikke kaffe, før du træner. Du kan roligt lægge proteindrikken på hylden og tage dig en dejlig kop cappuccino i stedet. Fordi man tidligere har haft mange fordomme om kaffes effekter, bliver det ofte opfattet som en usund vane. Men nu ved du heldigvis, at der ikke er nogen grund til at tænke sådan!

kaffe

 


Artiklen er udtryk for skribentens holdning og indeholder ikke redaktionelt materiale.