lommeregner

Er du til sund livsstil? Meld dig ind i en a-kasse

z11

 

Og hvad har det ene med det andet at gøre?

Faktisk en hel del.

En sund livstil betyder at du tager en aktiv interesse i din sundhed og din livskvalitet. Du spiser sundt, du motionerer og du tager måske vitaminer og kosttilskud.

Og hvorfor mon vil du gøre det?

Svaret er nok noget i den retning: en sund livstil er din bedste forsikring mod sygdom og dårlig livskvalitet, ikke?

Korrekt.

Dine chancer for et sundt og langt liv er helt klart meget bedre når du dyrker en sund livsstil. Men der gives ingen garantier i livet. Du kan alligevel blive syg. Eller du kan komme ud for et uheld og blive skadet. Og så kan du miste dit job.

Vel, en a-kasse er din bedste forsikring mod dårlig livskvalitet når noget ER gået galt. Når du fx er blevet uarbejdsdygtig pga. sygdom eller hvis du er blevet fyret fra dit job.

Der findes så mange a-kasser, hvordan finder du den bedste?

Ja, der findes flere end 30 a-kasser i Danmark. Og de tilbyder stort set præcist det samme, fordi det er et lovkrav. Hvordan kan du så finde hoved og hale i dette virvar af a-kasser? Hvorfor vælge den ene og ikke en anden?

fyret

En god måde at blive klogere på a-kasser er en online guide til danske a-kasser. Der finder du et overblik over alle a-kasserne samt en beskrivelse af fordele og ulemper og priser.

Er den billigste a-kasse det bedste valg?

Det er fristende bare at vælge den billigste, når de alligevel skal tilbyde det samme. Kort sagt, hvis det altid var bedst at vælge den billigste a-kasse så ville der slet alle ende på den samme pris.

Historisk set, var a-kasserne drivet af fagforeningerne. Og nogle er det stadig. Tidligere har det været sådan at du ikke kunne melde dig ind i en a-kasse medmindre du var medlem i fagforeningen.

Sådan er det ikke længere. Selv de a-kasser som stadig er tilknyttet fagforeninger må ikke længere kræve at du skal være medlem i fagforeningen. Derudover findes der også en række frie a-kasser. De er slet ikke allieret med nogen fagforening.

pengemangel

Prisforskel mellem a-kasserne har flere årsager. Til dels er nogle af de traditionelle a-kasser simpelthen tungere i deres administration. De nyere, frie a-kasser kunne starte fra bunden, med en lettere administration og kan derfor være billigere.

Du får hvad du betaler for

Men prisforskellen grunder ikke kun i administrationsomkostninger. Selv om alle a-kasser skal tilbyde det sammen, nemlig dagpenge, så er der alligevel forskel i deres tilbud.

Nogle a-kasser tilbyder fx kurser til deres medlemmer. Nogle kurser er endda gratis. Det er typisk kurser indenfor karriereudvikling, videreuddannelse og personlig vækst.

Især når du er blevet arbejdsløs, kan der være stor forskel hvad du kan få ud af din a-kasse.

Den billigste a-kasse udbetaler dig de samme dagpenge som den dyreste. Alle a-kasser er forpligtet til at gøre noget for at få dig hurtigst muligt i arbejde igen.

Men udover nogle obligatoriske møder er det helt op til dem hvad de vil gøre. I de dyrere a-kasser får du oftest bedre hjælp med at finde et nyt job.

Gør dig klog og sammenlign priser og ydelser

Men det betyder heller ikke at det vil være bedst for dig at vælge den dyreste a-kasse. Selv om a-kasserne i dag er frie, så har de alligevel hver deres fokusområder. En a-kasse til akademikere vil ikke have ekspertise med at forbedre dine chancer for et job som mekaniker.

Derfor er det vigtigt at du tjekker dine behov og sammenligner dem med hvad de diverse a-kasser kan tilbyde til netop dig.

 


Artiklen er udtryk for skribentens holdning og indeholder ikke redaktionelt materiale.