kvinde går tur i naturen

Sådan holder du dig rask i en krisesituation

z11

Videnskabsfolk verden over har i årtier advaret, at det kun er et spørgsmål om tid, at verden bliver ramt af en pandemi. Men som med de fleste andre videnskabelige advarsler, blev også denne ignoreret. Intet land i verden er så rigtigt forberedt på at takle en global krise som en pandemi. Der, hvor der findes et offentligt sundhedsvæsen og et socialt sikkerhedsnet, er disse tværtimod blevet systematisk udhulet igennem de seneste årtier. 

Den herskende doktrin af ”new public management” tvinger regeringer til at holde sociale omkostninger på et minimum, og selv i situationer med kritisk pengemangel er det stort set forbudt, at hæve skatter og derved forøge statens indtægter. 

virus under elektronmikroskop

Du bliver nødt til selv at tage et ansvar for dit helbred

Denne strategi fungerer måske så længe alt er fint. Men så snart der opstår en alvorlig krise, viser der sig nogle dybe brudlinjer. Dette betyder at du ikke kan stole på, at du kan blive hjulpet af det offentlige sundhedssystem når det går galt. Det danske sundhedsvæsen er kronisk overbelastet, med månedlange ventetider, allerede under normale omstændigheder. 

Det siger sig selv, at sådan et system ikke er gearet til at takle større ekstrabelastninger. Derfor er det en rigtig god ide at du accepterer et medansvar for dit helbred. Heldigvis er der mange ting du kan gøre, som kan hjælpe dig med at komme godt igennem en krise, som fx en pandemi. 

Start med at indrette hverdagen på en konstruktiv måde

For at aflaste et ilde forberedt sundhedsvæsen, er det afgørende at bremse spredningen af sygdom under en pandemi. At bremse spredningen af en virus betyder ikke at færre mennesker bliver syge. Det betyder dog, at sygdommen spreder sig langsommere, og derved bliver overbelastningen spredt over længere tid. Dette kan redde mange menneskeliv, især blandt dem, der allerede er under behandling for andre problemer. 

Under en krise er det en god strategi at du mentalt fokuserer på konstruktive ting. Tempoet i hverdagen bliver gearet ned på alle områder. Det er i sig selv ikke nødvendigvis dårligt. Alt for mange lider af stress i hverdagen, netop fordi tempoet er så højt. Nu har du tid til at gøre ting som ellers ofte ender med at blive udskudt. Fx at reparere småting i hus og have, købe endeligt toner til printeren hos Tonerland.dk, måske endda male stuen eller lægge kartofler i haven. Det er for længst videnskabeligt bevist, at en positiv mental indstilling styrker vores immunsystem, og hjælper med at holde sygdomme på afstand. 

analyse

Ryd op i dit liv, nu hvor du har tid  

Der er helt sikkert mange ting, som ikke har fået den nødvendige opmærksomhed når hverdagene er så travle som de plejer at være. Har du en webshop, eller blog der genererer indkomst? Så er det måske nu, at du har overskud til at gå dine SEO-tiltag igennem. Hvis du fx sælger, eller linker til salg af musikinstrumenter, tjek dine nøgleord. Er ”køb guitar” virkelig det optimale nøgleord? Findes der bedre, eller skal du bruge flere supplerende nøgleord? 

Hold dine cellemembraner i god form

Alle sygdomme, om det der virus eller bakterier, kan ikke gøre skade medmindre de kan trænge ind i kroppens celler. Og her er cellemembranen den vigtigste forsvarslinje. En cellemembran er, og skal være porøs, så celle-stofskiftet kan fungere. Disse porer er for små til, at de fleste bakterier og endda virer kan komme igennem. Cellemembranen kan også bekæmpe sygdomsspirer med hjælp af kemiske stoffer der angriber dem. Men både virer og bakterier vil altid prøve at angribe cellemembranen. 

Den bedste måde at holde dine cellemembraner i god form er igennem en sund livsstil. Dvs. sund ernæring, masser af motion, og en positiv indstilling.