Mand udfører gør-det-selv-arbejde

Sådan stresser du af med gør-det-selv-arbejde

z11

I det moderne Danmark kan livet hurtigt blive stressende. Arbejde, familie og forpligtelser er alle med til at øge presset, der til sidst kan ende ud i decideret stress. 

Derfor er det vigtigt at finde alternative løsninger til, hvordan du kan komme lidt ned i tempo og få noget ro i sjælen. Én af de løsninger er noget så simpelt som gør-det-selv-arbejde.

Mand bygger sommerhus

Hvad er gør-det-selv-arbejde?

Når du bygger et fuglehus til haven, lægger fliser ude i indkørslen eller lægger grundstenen til et nyt sommerhus, ja, så udfører du gør-det-selv-arbejde. Det er med andre ord fysisk håndværk, som kræver, at du selv tager initiativ og står i spidsen for et projekt.

Gør-det-selv-arbejde er ikke en ny ting. Det har altid fundet sted; det er jo netop derfor, vi udviklede os fra hulemennesker til borgere, der bor i vores egne hjem. 

Men i dag handler gør-det-selv-arbejde ikke om at overleve. Og det er heller ikke kun professionelle håndværkere, der kaster sig over sådanne projekter. Nej, i dag er gør-det-selv-arbejde blevet til noget, alle kan kaste sig over, og som mange stresser af med.

Hvordan kan arbejde være afstressende?

Der er bare et eller andet fantastisk ved at tage et værktøj i hånden og begynde på et fysisk, manuelt stykke arbejde. Måske er det simpelthen fordi, det ligger så naturligt til os i vores indre urmenneske.

Uanset hvad, så har fysisk, manuelt arbejde vist sig at have en positiv effekt på sindet. Hjernen får lov til at slå fra. Der er ikke nogen skærme eller sociale medier, der higer efter din opmærksomhed. Og så opnår du en form for lykkefølelse, når du er færdig med dit projekt og beskuer, hvad du selv har skabt fra bunden. 

Find inspiration på internettet

Hvis du er i tvivl om, hvilke projekter du kan kaste dig over i dit hjem, kan du søge hjælp på internettet. Der findes mange hjemmesider og fora, hvor folk hjælper hinanden med gode råd og inspirerende ideer. 

Én af de hjemmesider er Lav-det-selv.dk, hvor der indtil nu er mere end 600.000 indlæg og over 4.000 billeder af forskellige projekter. Dermed er der god mulighed for at finde inspiration til alt lige fra at bygge din egen sejljolle, til hvordan du renoverer dit gamle badeværelse. 

Mand slapper af med gør-det-selv-arbejde

Alle kan udføre gør-det-selv-arbejde

Du behøver heldigvis ikke at have mange tusinde kroner i overskud på bankkontoen, og du skal ikke nødvendigvis kunne finde ud af, hvad forskellen på en svensknøgle og en skruetrækker er. Gør-det-selv-arbejde er for alle, da det hele afhænger af din fantasi og dit gå-på-mod. 

Er du i tvivl om, hvordan man banker søm ordentligt i? Prøv dig frem eller søg på nettet – hav mod på at fejle! Har du ikke råd til at bygge et nyt sommerhus? Så start med at købe materialerne ind til et fuglehus og se, hvor det fører dig hen.